ciężar właściwy

Moje idealne życie

Temat: szyby zespolone - zmniejszenie k


| powinienem wysłać na pl.sci.fizyka ?


Pewnie!


Na pewno zmniejsza. Jeśli jednak wypompujesz gaz z okna, to szyby się
pewnie zlepią ze sobą! :-)


Lepiej chyba wpompować, pakiet 560mm lepiej izoluje, zwłaszcza na środku
:)))

A jak się ma obniżanie ciśnienia do ciężaru właściwego (masy
cząsteczkowej(?)) gazu?
tomek


Źródło: topranking.pl/1559/szyby,zespolone,zmniejszenie,k.php


Temat: Zmiana 14 cali na 15


On Mon, 22 Apr 2002 20:57:51 +0200, Chloru wrote:
| Zależy jaka aluminiowa i jaka stalowa, trudno przewidzieć.
| Nie tak znowu trudno, AFAIR ciezar wlasciwy Al to jakies 2,7 g/cm^3 stal
to
| cos ok 7,8 gm/cm^3, zakladajac ze na felge "rozmiar" wieksza bedzie ok
20-30
| % materialu wiecej mozna spokojnie stwierdzic ze alu beda lzejsze.

To teraz obejrzyj felgi, najlepiej z suwmiarka w reku.
Mozesz sie dowiedziec ze te 30% to grube niedoszacowanie :-)


Moze i tak, wiec daje 50 % zobacz jednak ze to oznacza ze mimo 2 razy takiej
ilosci uzytego materialu i tak alu jest lzejsze ...

 W dodatku jak spojrzysz na dane wytrzymalosciowe, to sie okaze ze


alu _musza_ byc grubsze.  Choc tu juz zakres szacunkow jest spory ..


A to zlezy tylko i wylacznie od obrobki jednego i drugiego materialu ....
wspolczynnki wytrzymalosiowe dla stali maja znaczny rozrzut ...

Chloru GKS ST


Źródło: topranking.pl/1608/zmiana,14,cali,na,15.php


Temat: Alufelgi po co ???


In article <slrnahdk23.cks.spam@supersonic.plukwa.net, Robert Redziak wrote:
On Mon, 24 Jun 2002 07:42:22 +0200, Bob <bo@post.plwrote:

| | czyzby stal byla lzejsza od aluminium ??
| | cos mi tutaj nie gra
...
 Tak się składa, że ciężar właściwy stopów aluminium jest mniej
 więcej trzy razy mniejszy niż stali. Ale i wytrzymałość na
 rozciąganie jest też trzy razy mniejsza... Już z tego porównania
 wynika, że zysk na wadze będzie trudny do osiągnięcia --
 dodatkowo stopy aluminiowe mogą wymagać większych przekrojów w
 pewnych miejscach niż stal i znów ciężar felgi rośnie.


Gdyby alufelgi były znacząco lżejsze od zwykłych stalowych to ich montaż
nie byłby trywialny, a to z powodu braku dobrej współpracy z zawieszeniem.
Zwykle (zawsze) sprężyny i/lub amortyzatory dobierane są do konkretnego
ustroju drgającego i jego masa jest jednym z kluczowych czynników.
Co nie zmienia faktu, że są specjaliści, którzy na takie "drobiazgi" nie
zwracją najmniejszej uwagi 8-(

Pozdrawiam,


Źródło: topranking.pl/1610/alufelgi,po,co.php


Temat: 2 pytania: opony i olej silnikowy

Marecik, Jaroslaw Jarek** CTR ** napisał(a) w wiadomości:


Cześć ....


Cześć...


Mam dwa pytania:
1/ mam załozone opony, których profil jest o 5% mniejszy niz standardowy.
Czy wskazania licznika kilometrów będą zawyżone czy zaniżone - czyli jeśłi
licznik wskazuje 100 km to przejechałem 95km czy 105km ???


Przy oponach o nizszym profilu srednica kola jest mniejsza, zatem wskazania
licznika kilometrow beda zawyzone. O ile zawyzone - to zalezy o ile
procentowo
zmienil sie obwod kola. Podales za malo danych :-))) zeby to obliczyc
dokladnie: potrzebna jest znajomosc promienia kola przy oryginalnych i
tych nizszych oponach, a nie znajomosc zmiany pewnej czesci promienia
kola, ktory stanowi profil opony...


2/ jaka jest gęstość (czyli domyśłnie: ciężar właściwy) oleju silnikowego
?.

W instrukcji samochodu mam napisane max zuzycie w g/1000 km i nie potrafie
tego przeliczyc na litry


A czy ciezar wlasciwy oleju nie zalezy przypadkiem od rodzaju?

Pzdr

Daniel Iwanowski


Źródło: topranking.pl/1614/2,pytania,opony,i,olej,silnikowy.php


Temat: spojlery


On Mon, 07 Sep 98 23:48:43 +0200, ro@silesia.pik-net.pl wrote:
Jaroslaw Lis wrote:
JLProblem w tym ze ro*V^2 dla 10m/s wynosi 6.5Pa czyli ~0.65kG/m^2,
JLmniej niz 1/10000  cisnienia atmosferycznego,
JLa Cz ... nie zauwazylem zeby ktorykolwiek wykres wyskakiwal za 1.5
JLWiec przy powierzchni podlogi paru m^2 i jeszcze wyciagarce
JLpodnoszacej podcisnienie kilka razy, to efekt jest.
JLA ile osiagniesz ze skrzydelka ktoremu daleko do tego metra^2 ?
JLPrzy predkosci 100km/h sily wzrastaja 10-krotnie, wiec moze efekt
JLzaczyna byc zauwazalny...

Coś musiałeś pokręcić, bo według takich wyliczeń żaden samolot by nie poleciał.


Ha - masz racje. Nie liczylem tylko przepisalem z ksiazki
[Aerodynamika modeli latajacych, J.Staszek, WKiL 1983], ale jesli
dobrze licze sam to pomylka jest "o zero" - powinno byc 61Pa, czyli
rzedu 6kG z m^2. Autor najwyrazniej pomylil sie przy przeliczaniu
ciezaru wlasciwego na gestosc powietrza.
Co by sie zgadzalo - sam latam na skrzydelku co ma przy 10m/s ~100kG
ciagu i niestety prawie 30m^2.

Co do latania
- szybowiec Pirat ma 13.8m^2 i dopuszczalny ciezar 370kG,
- Samolocik Wilga 35 -  14.4m^2, 1270kG.
- TS-11 Iskra - 17.5m^2, 3.6t
- F104 Starfighter - 18m^2, 13t

Wiec mniejsza o powierzchnie - predkosc sie liczy.
Co niestety oznacza ze w spore dzialanie jakiegos ulamkowego spoilera
przy 40km/h nie chce mi sie wierzyc :-)

J.


Źródło: topranking.pl/1632/spojlery.php


Temat: Palmiry. A tabliczek jak nie bylo, tak nie ma:-(


Szuwaks wrote:

BTW i przy okazji wracam do kwestii kradzieży
Kradzież tabliczek aluminiowych dla zysku jest w tym przypadku
zastanawiająca.
Taka jedna tabliczka to więcej jak 1,5 mm blachy aluminiowej o wymiarach
200x100 mm
Przepadło 2218 tabliczek. o wadze około 8 gram (8,1 ciężar właściwy Al =
2,7 g/cm3) co daje w sumie mniej niż 2 kg złomu (1.7744).


Chyba ci sie przecinek omsknal. Co i tak wiele nie zmienia.


Źródło: topranking.pl/1793/palmiry,a,tabliczek,jak,nie,bylo,tak,nie,ma.php


Temat: Prosze o pomoc !!!


Jak obliczyc:
z m2 [ metra kwadratowego ] na m3 [ metr szescienny ] kubik
z dm [ decymetra ] na m3 [ metr szescienny ]
np. Mam deske o wymiarach  32*68*860 a jest ich 150sztuk. Jak obliczyc ile
to m3 [ kubikow ]


Już to zrobiłeś (a jakie to jednostki?). Przecież obliczyłeś objętość
jednej deski, a masz ich 150, to w czym problem?


      Albo mam sklejke 2941 m2 ile to m3 ???


A jaka jest grubość sklejki w metrach? Pomnóż 2941 przez nią.

A półżartem, to możesz zważyć swoje deski i ich ciężar podzielić
przez ciężar właściwy drewna, z którego są wycięte. Zadbaj tylko
o to, żeby wszystko wyrazić we właściwych jednostkach.


Źródło: topranking.pl/1847/74,prosze,o,pomoc.php


Temat: Borusewicz: Jestem optymistą
Ująłbym to nieco inaczej:są grupy osób (nie definiowalne),które na siłę
wciągają tego pana na piedestał, a wyraźnie widać, że on sam nie może udźwignąć
tego ciężaru i często widać jego zakłopotanie.Dziwny jest wiatr historii, bo
często wwiewa wysoko na drabinę wydarzeń osobników, którzy nie potrafią z niej
bezpiecznie zejść we właściwym czasie.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,902,35302928,35302928,Borusewicz_Jestem_optymista.html


Temat: Proszę o interpretacje wyniku z moczu
Proszę o interpretacje wyniku z moczu
Badanie moczu
Barwa żółty
Przejrzystość klarowny
Ciężar właściwy 1.015 [1.015-1.025]
ph 7 [4.8-7.4]
Leukocyty negatywny
Azotyny negatywny
Białko negatywny
Glukoza w normie
Ciała ketonowe negatywny
Urobilinogen w normie
Bilirubina negatywny
Erytrocyty 25 /ul [<5]

Osad moczu
Nabłonki płaskie 3 wpw [<15]
Leukocyty 3 wpw [1-4]
Erytrocyty sw.5 wpw [<1]
Bakterie poj.wpw
Szczawiany wapnia poj.wpw

Bardzo mnie nie pokoją podwyższone erytrocyty. Do lekarza z wynikiem
idę dopiero w czwartek popołudniu. Czy to cos poważnego?
Mój syn ma 5 miesiecy (24 tygopdnie). Wykryto u niego szmery na
serduszku. Do kardiologa jedziemy 1 kwietnia z tad te badania
podstawowe. Morfologia, żelazo, glukoza wszystko jest ok. Jak dotąd
nie chorował poważnie.
Tydzień temu miał przez pediatrę poruszany napletek bo był sklejony.
Dziekuje za odpowiedz!

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,77171888,77171888,Prosze_o_interpretacje_wyniku_z_moczu.html


Temat: interpretacja wyników nadania moczu
interpretacja wyników nadania moczu
Proszę o radę. Mojej 3,5 miesięcznej córeczce robiłam już dwa razy badanie
ogólne moczu (w przeciągu miesiąca czasu) i niepokoi mnie wynik ciężaru
właściwego, w obydwu badaniach wyszedł 1.005 a norma to 1.016 - 1.022. Wszytko
inne jest w normie.
O czym może świadczyć ten wynik, czytałam, że czasami sygnalizuje chorobę nerek.
Czy u dzieci są inne normy?
Dodam, że córeczka jest bardzo niepokojna, ma trudności z uśnięciem i mniejszy
apetyt. Trwa to już ponad miesiąc.


Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,632,54929712,54929712,interpretacja_wynikow_nadania_moczu.html


Temat: Hiperkalcemia u 8-miesiecznego dziecka?
Hiperkalcemia u 8-miesiecznego dziecka?
Witam, moja 8-miesieczna coreczka od jakiegos czasu ma zanizony
ciezar wlasciwy moczu (od 1 do 1.004). Wypija w ciagu dnia ok. 80ml
dodatkowych plynow (woda z sokiem). W ostatnim badaniu moczu ciezar
wlasciwy wyniosl 1.004 pomimo, iz corka dnia poprzedniego bardzo
mala zjadla i wypila tylko 30ml dodatkowych plynow. Czesto chce
ssac, choc gdy ja przystawiam do siebie zaraz odrywa sie, tak jakby
chciala ssac, ale nie chciala jesc. Czesto podczas ssania poci sie.
Poza tym mecza ja zaparcia, pomimo spozywania jabluszek. Wyproznia
sie za pomoca czopkow. Na zabkach pojawily sie przebarwienia w
postaci bialych plamek. Wykonalam wiec badanie na poziom wapnia we
krwi, wynik 2,9 mmol/l. Morfologia ogolna, kreatynina, kwas moczowy
i mocznik we krwi w normie. Analiza ogolna moczu prawidlowa, procz
zbyt niskiego ciezaru wlasciwego moczu. Od kilku miesiecy coreczka
przyjmuje 2 kropelki dziennie Vigantolu. Czy mojej coreczce dokucza
hiperkalcemia? Jesli tak to jak mam jej pomoc? Czy sa jakies badania
ktore warto wykonac? Domyslam sie, ze
nalezy odstawic wit. D. Dodam jeszcze, ze moja corcia nie spozywa
nabialu, poniewaz podejrzewa sie u niej alergie. Prosze o
odpowiedz.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,92764572,92764572,Hiperkalcemia_u_8_miesiecznego_dziecka_.html


Temat: bardzo prosze pania doktor o interpretacje;(
bardzo prosze pania doktor o interpretacje;(
witam ,pozwolilam sobie akurat na tym forum podac wyniki z krwi mojej,dlatego
iz tylko tu wiem ze pani doktor o hematologicznym kierunku, otoz tak jestem 5
miesiecy po porodzie zaczely mi wypadac bardzo wlosy i sklonilo mnie to do
zrobienia badan i wyniki z krwi mnie troche zaniepokoily a wlasciwie plytki
krwi;(
rbc 4,42 nor 3,5-5
hct 0,40 nor 0.36-0.46
mcv 89,8 nor 82-99
rdw-cv13,1 nor11,5-15
hgb 8,3 nor7,4-9,9
mch 1,9 nor 1,71-1.05
mchc 20,90 nor 20,21-22,44
PLT 119 NOR 140-440
mpv 12,3 nor 7-13
pdw 16,0 nor 11,5-14.5
wbc 8,3 nor 4-10
lymph 2,9
lymph% 35,1 nor 25-40
mid 1,0
mid%11,5 nor 3-15
gran 4,4
gran%53,4 nor 45-70

mocz
ciezar wlasciwy-1,025
ph-5,0
azotyny-negat
bialko-negat
cukier-norma
ketony-negat
urobilinogen-norma
bilirubina-negat
osad
nablonki plaskie-nieliczne
leukocyty-pojedyncze
erytrocyty swieze-2-4
bakterie-nieliczne
sluz-nieliczne pasma
bardzo prosze ocene tych wynikow,czy powinnam sie szybko udac dio
lekarza?????co one moga oznaczac takie parametry???/? martwi mnie w moczu
erytrocyty i w krwi te plytki ;(
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,106183750,106183750,bardzo_prosze_pania_doktor_o_interpretacje_.html


Temat: mocz ogólne badanie
mocz ogólne badanie
Dzisiaj odebrałam wyniki ogólnego badania moczu 4-miesięcznej córki, bardzo bym prosiła o interpretacje wyników, gdyż niewiem o co w nich chodzi a do lekarza wybieramy sie w przyszłym tygodniu. Dodam jeszcze, córeczka ma skaze białkową. Bardzo dziękuje.
barwa moczu - jasno żółty
ciężar właściwy - 1,015
odczyn moczu - 8
ilość leukocytów - neg
nitraty - neg
ilość białka w moczu - neg
ilość glukozy w moczu - norm
ciała ketonowe w moczu - neg
urobilinogen - norm
bilirubina w moczu - neg
erytrocyty w moczu - neg

nabłonki płaskie pojedyncze
leukocyty: 0-1
nieliczne pasma sluzu
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,97867386,97867386,mocz_ogolne_badanie.html


Temat: BARDZO PROSZE o interpretacje badania moczu!
BARDZO PROSZE o interpretacje badania moczu!
Mój synek ma mc karmiony piersią + zupka kaszki deserki a wyniki
badań nastepujace:
Ciężar wł 1005 - to mnie najbardziej niepokoi
ph 7
reszta zgodnie z tabelą w normie
OSAD
nabłonki płaskie pojedyńcze
nabłonki okrągłe 2-5 wpw
leukocyty 2-5wpw
erytrocyty świeże 0-2wpw
Czy ten ciężar właściwy jest groźny dla synka? Co mogę zrobić by
było lepiej?
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,87635490,87635490,BARDZO_PROSZE_o_interpretacje_badania_moczu_.html


Temat: ketony, bilirubina
ketony, bilirubina
Mam prośbę, odebrałam dziś wyniki, wizytę u lekarza mam za 2 tygodnie, ale
trochę się przestraszyłam:

bilirubina - 1 mg/dl +
ketony 5 mg/dl (+)

Co to oznacza??????? Proszę o wyjaśnienia, będę bardzo wdzięczna.

Jeśli to cos pomoże to inne wyniki moczu:

cieżar właściwy 1.020
ph 5
białko, cukier neg.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,216,38618045,38618045,ketony_bilirubina.html


Powered by WordPress, © Moje idealne życie